Ačokča pro vaše jídlo i pleť

07.05.2020 16:45

Začíná být známá okurko-paprička, která se tu před asi zhruba deseti lety objevila u nás. 

Patří do čeledi tykvovitých a je úplně celá léčivá. Pochází z jižní Ameriky a 

vypěstujeme ji i u nás na horách. Domorodé kultury ji používají k léčbě cukrovky, 

vysokého tlaku, čistí krev a cholesterol. Redukuje cévní stěny a pomáhá s alteroskleozou. 

Je to vysoce popínavá bylina, u nás řekněme zelenina. Dosahuje až 5 metrů výšky a 

necháváme ji pnout po plotě či něčem, kde se může přisát. Já sama ji pěstuji, 

jako rajče, podobný styl výsevu. Přesazuji po mrazících ven k plotu na hodně 

vyhnojený záhon, polostín a potřebuje hodně vody. Její účinky jsou velké. 

Od respiračních onemocnění léčí i parazity, zuby a problémy se zuby. 

Záněty ucha, menopauzy, ale i všech koronárních onemocnění. 

Semena jsou vyjímečná vzhledem, ale i odvar pomáhá na parazity. 

Ačokča obsahuje minerální soli, minerály, pektin, vitamíny, uhlovodany a 

kyseliny askorbovou-L. Ačokča je velmi dobrá na pleť, ženy po ní mají krásně 

vypnutou pleť, zdravou čistou a vrásky jdou pryč. 

Dále vám pročistí celý vnitřní systém krve. Zlepšuje prostatu a močové cesty. 

Ale i kůže a celkově celé tělo po ní jako omládne. Pěstování je velmi lehké, 

akorát pokud ji chcete na balkoně, musíte pěstovat v hluboké nádobě, 

rostlina chce hodně živin.